Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

Yhteystiedot

Lisää yhteystietosi tähän klikkaamalla salamaikonia, joka ilmestyy tuodessasi hiiren tämän tekstin päälle

HUVITUKSIA

Päivälehtien otsikoitten inspiroimia pilakuvia ja Vuosikertomus –projektissa kuva per päivä –periaatteella syntyneitten piirrosten hiotumpia versioita.

Galleria Longa

Helsinki, Kalasatama, Tukkutorinkuja 6

23.3.–14.4. 2024, Ke–pe 12–18, la–su 12–16

Avoinna pitkäperjantaina ja 1. pääsiäispäivänä kuten su.  

Jää metrosta Kalasatamassa (bussiyhteyksiäkin on; katuparkit vähissä; ostoskeskus Redissä hankalakulkuinen halli); kulje pysäkin tasolla Sörnäisten suuntaan; astu lasiseinäiseen pömpeliin, siellä hissiin tai portaisiin (Jos erehdyt rullaportaisiin, hortoilet Redin kauppakeskuksessa; mieleesi jää ikuinen viilto. Jos eksyt, soita); laskeudu kadulle; pohjoiseen avautuu tuo näkymä. Galleria punaisessa renkaassa. Sinne päin ensin vasenta ja risteyksen jälkeen oikeata puolta.  

TERVETULOA!

markku.tanttu@gmail.com, 0400 906663


Osoitekuva_kutsuun.jpg

Koirien_haukiumisest...tiffKaislikkokahlaaja.tiff

Uusi kirja!

HUVITUKSIA — Leikkimielisiä piirroksia ja muita kuvia

Teos ei ole suuren suuri, sivuja 60 (kuitenkin A4), kuvia sentään 138. Kuvista osa on

HUVITUKSIA_Takakansi.jpgHUVITUKSIA_kansi2.jpg

otsikkokuvituksia eli päivälehtien otsikoitten inspiroimia pilapiirroksia. Enimmin on

pakkopiirroksia eli kuvia, jotka on tehty määrättyinä ajanjaksoina kuva per päivä –

periaatteella. Osa niistä on tätä tarkoitusta varten tehty uudestaan nopeata luonnosta

kypsempään muotoon. Pakkopiirrosten tekotavat vaihtelevat kirjavasti, arvattavasti

kuvallista ilmaisua harrastavaa kiinnostavasti.

Kirjassa on viisi Jukka Itkosen tekstittämää eläinkuvaa.

Tietoja myös Kirjakauppa -sivulla.

KIRJATÖISSÄ HAUTALAN KANSSA — Taittaja luontokuvia sommittelemassa

KIRJATOISSA_TAKAkansi_indd_kopio.jpgKIRJATOISSA_Etukansi_kopio.jpgLuontokuvaaja Hannu Hautala ja graafikko, kirjailija Markku Tanttuovat tehneet yhdessä viisitoista kirjaa. Teokset perustuvat Hautalan kuviin, jossakin määrin niissä on hänen tekstejäänkin. Tanttu on suunnitellut kirjojen ulkoasun, osallistunut kuvatoimittamiseen ja seitsemässä on hänen tekstinsä. Kirjatöissä Hautalan kanssa kertoo jokaisen kirjan synnystä ja esittelee niitten lähtökohtia, rakentumista, sisältöä ja vastaanottoa. Lisäksi on muun muassa Hautalan lepakkokuvauksista kertoviin, erityisen värikkäisiin ja laajoihin, Tantun mökin  vieraskirjojen merkintöihin perustuva luku. Kolmas luku kertoo mitä on jäänyt tekemättä. Kirjasta voi päätellä kahden erilaisista lähtökohdista lähteneen miehen sulautumisesta erityislaatuiseksi työpariksi, jonka toimintaa on leimannut reilu kaveruus. 
Tietoja myös Kirjakauppa -sivulla.

FAABELEITA

Faabeleita-kansiskannaus_2.jpeg

On ilmestynyt julkaisu, kirjanen tai lehtinen, miksi sanoa A4-kokoista, 40-sivuista (+kannet) julkaisua.

Siinä on tekstittömiä, yhden kuvan eläinkertomuksia, faabeleita. Se on tavallaan näyttelykirja. 

Tietoja Kirjakauppa-sivulla.

 

Mita_tein_skannattu_etukansi.jpeg

MITÄ TEIN?

Poimintoja elämäntyöstä

Kuvaus kirjoittajan ja kuvantekijän monipuolisesta tuotannosta. Lapsuudesta ja nuoruudesta kertovan luvun jälkeen kerrotaan lehtityöstä taittajana, kuvittajana ja toimittajana. Kirjatyöstä kirjailijana, kuvittajana ja ulkoasusuunnittelijana kertova luku on erityisen laaja.  Käyttögrafiikan kohdalla esitellään muutama juliste, levynkansi ja lehti-ilmoituksia. Kuvataiteen esimerkit on poimittu pidetyistä näyttelyistä. Lopuksi pohditaan mitä jäi näyttämättä ja tekemättäkin. Kirjassa on myös tuotantoluettelo. Erityisen runsas kuvitus (sisäsivuilla 501 kuvaa, joista pienennöksiä etu- ja takakansissa, lisäksi muita kuvia etu- ja takasisäkansissa 35).

Koko A4 (297x210), 176 sivua, liimasidottu, kartonkikannet

Katso Kirjakauppa-osastoa

100_ETUkansi72.jpg

100 x 100 + 100

Raapaleita ja vinjettejä

Raapale on tasan sadan sanan kertomus. Niitä on kirjassa 100 (lisäksi yksi selitys ja lopuksi bonusteksti). Vinjettejä, pieniä piirroksia on myös 100(yksi bonuksena). Kertomukset ovat vaihtelevasti leikkisiä, liikuttavia ja absurdeja, joskus samanaikaisesti, lukijan päätelmistä riippuen. Vinjetit noudattavat samaa linjaa.Kirjassa on vaihtelevasti samaa henkeä kuin tekijän aiemmissa kirjoissa Ikiukko — Kuvia pienen noitamiehen elämästä ja Galleria Tellus — Eräänlainen maailmankuva.

Lisätitoja Kirjakauppa -osastossa.


Kaunokirjallisuutta...kansi_72dpi.jpeg

Kaunokirjallisuutta ei kuviteta?

Kaunokirjallisuutta kuvitetaan perin harvoin, proosaa ei juuri lainkaan, runoutta hieman enemmän. Kaunokirjallisuutta ei kuviteta? on puheenvuoro suomalaisen kuvitustaiteen puolesta. Se kertoo kuvitukseen liittyvistä käsityksistä, historiasta ja kuvittajista. Päälukuja: Kuvitetun kirjan asema;Mielipiteitä kuvituksesta; Kuvitettuja klassikoita; Kuvittajia ja kuvituksia; Runo haastaa kuvittajan; Lehtipiirtäjiä kirjan kuvittajina; Erilaisia kuvakirjoja

Vaikka kirjan aihe on visuaalisen taiteen alalta, se ei ole kuvitettu. Toivottavasti joskus saammekin loistava-asuisen, runsain kuvaesimerkein varustetun, kookkaan ja erinomaisesti painetun suomalaista kuvitustaidetta esittelevän teoksen. Vaatimattoman puheenvuorokirjasen voi tulkita sellaista pohjustavaksi.

Tietoja Kirjakauppa-osastossa.

Loppuunmyytyjä paperikirjoja Pdf-versioina PIIRTAMISEN_HIMO_PDF-kansi.jpg

Kirjaset Piirtämisen himo ja Mies joka harrastaa Jazzia ovat nyt pdf-tallenteina.

Mies_joka..JAZZIA_kansi.jpg

Niistä oli sähkökirjat Elisa Kirjalla, mutta ne poistettiin muitten omakustanneteosten yhteydessä. Pdf pelaa hyvin tietokoneella ja tabletilla ja kuulemma joten kuten älypuhelimellakin. Joitakin sähkökirjan ominaisuuksia niistä puuttuu, mutta sivuja voi zoomailla ja rajailla.

Katso Kirjakauppa-osastolta.

Parvi_suolla_72dpi_18cm.jpg

Marjasuon Talviparvi

Kirjoittanut ja kuvittanut Markku Tanttu

Uusi, laajennettu painos

Suomen Luonnonsuojelun Tuen vuonna 1985

julkaisemasta kuvavihkosesta.

Vanhan korpin päässä kävi älynväläys. Se kutsui

sukulaislintuja kokoukseen, jossa kertoi

ennakkoluulottomista ajatuksistaan.

Porukka aikoi lähteä Pariisiin.

Marjasuon Talviparvi on kuvaus tuosta

tapahtumasta ja sen seurauksesta;

kuvitettu eläinsatu lapsille ja

aikuisille, tarua ja totta varislinnuista, pohdintaa

erilaisuuden hyväksymisestä.

Tietoja myös Kirjakauppa -sivulla.

Markku Tanttu

VUOSIKERTOMUS_kans_72dpi343.jpg

VUOSIKERTOMUS — 365 kuvaa

Kirja perustuu piirrosprojektiin, jonka aikana (1.3. 2017 – 28. 2. 2018) tekijä piirsi päivittäin vähintään neljä postikortin kokoista kuvaa; niistä yksi on valittu kirjaan kuvittamaan juuri sitä päivää. Kuvien aiheet vaihtelevat muutamista junassa nopeasti piirretyistä henkilökuvista täysin abstrakteihin värikuviin tai kollaaseihin; kokonaisuus on sangen kirjava. 

Kysymyksessä ei ole piirrospäiväkirja siinä mielessä, että se kuvaisi piirtäjän ympäristöjä, esineitä tai hänen tapaamiaan henkilöitä. Niinpä kukin voinee yrittää kuvitella, mitä piirtäjän mielessä on tiettyinä päivinä liikkunut, tuskin uskottavaan päätelmään kuitenkaan pääsemättä, sen verran moniselitteisiä tai käsittämättömiä kuvat saattavat olla.

Kokoelman pienikokoisista, nopeasti tehdyistä kuvista rakentuu tavallaan eheä, varsin sisältörikas taideteos.

Katso tietoja Kirjakauppa –osastossa. Muutama kuva tuolla alempana otsikon Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivänä... -otsikon alla.

 

Galleria_Tellus_-kansi_72dpi.jpg

Galleria Tellus — Eräänlainen maailmankuva

Pieni aikuisten kuvakirja esittelee erilaisissa ravintoloissa ja kapakoissa nähtäviä, kuitenkin täysin kuvitteellisia 

ihmistyyppejä. Lyhyet tekstit antavat joitakin viitteittä piirroksissa esitettyjen henkilöitten taustasta mutta täydellisempi hahmottaminen jää lukijan osaksi. Kokonaisuus pyrkii kumminkin kertomaan jotakin asioista, joitten ympärillä ihmisten maailma pyörii…

Ulkoasultaan ja kooltaan kirjanen muistuttaa aiemmin ilmestynyttä Markku Tantun piirroskirjaa Ikiukko —  Kuvia pienen noitamiehen maailmasta. Siitä tuli nyt kolmas painos.

Tarkempia tietoja Kirjakauppa -sivulla.

Make

Äijät soittaa jazzia

Sarja- ja muita kuvia

Maken aiempien sarjakuvakirjasten tapaan tässäkin on ukkoäijäironiaa. Nyt äijät soittavat jazzia harjoituskämpässä ja käyvät keikoilla. Sekstetissä on neljässä edeltävässä äijäkirjassa esiintyneitä hahmoja. Värikäs porukka johon sopii yhtä hyvin entinen linnakundi kuin juristikin. Soittokokemuksia muistellaan ja puntaroidaan tauoilla, joskus baaritiskinkin ääressä. Kirjasen lopussa pari kahdessa edellisessä kokoelmassa esiintynyttä korppiakin pohtivat jazzin olemusta.

Maken pääosin yhden ruudun stripit ovat mustavalkoisia, mutta jazzia eri tavoin tulkitsevat Markku Tantun maalaukset, piirrokset ja grafiikka ovat pääosin värillisiä.

Tietoja myös Kirjakauppa -osastossa.

TUKKIJATKIA_etuk_kopio.jpg

Tukkijätkiä ja mottimiehiä — Metsätyö Erkki Tantun taiteessa (MarkkuTanttu; Metsäkustannus). Kirjassa on 96 sivua, runsas kuvitus, kovat kannet, koko 21 x 21, suositushinta 24 euroa. Kirjaa tullee kirjakauppoihin ja metsäalan tapahtumiin, mutta sitä voi tilata minultakin (postimaksuineen 22 euroa). 

Kirjapainosta tuli Tukkijätkiä ja mottimiehiä — Metsätyö Erkki Tantun taiteessa (MarkkuTanttu; Metsäkustannus). Kirjassa on 96 sivua, runsas kuvitus, kovat kannet, koko 21 x 21, suositushinta 24 euroa. Kirjaa tullee kirjakauppoihin ja metsäalan tapahtumiin, mutta sitä voi tilata minultakin (postimaksuineen 22 euroa). 

Lauluja kuviin

Tässä linkkejä lauluesityksiin, jotka perustuvat neljään Erkki Tantun yö-aiheiseen akvarelleihin. Tapahtui Suomenlinnan Jääkellarissa 17.12.16.

Markku Tanttu on kirjoittanut tekstit, jotka Leena Poikela on säveltänyt. Laulun esittivät Eve Alho, laulu; Eva Forssén, viulu ja laulu; Pekka Haahti, sello ja laulu; Hans-Peter Klintrup, piano ja laulu; Leena Poikela, laulu; parissa kappaleessa vierailevana laulajana oli nuorukainen Jimi Goman. Videoinnin hoiti Antti Komulainen.

Vaikka esitetyt laulut perustuvat kuviin, en liitä niitä tähän kapasiteettisyistä. Kuvat ovat kirjassa Yökuvia ja myös nähtävillä Markku Tantun facebook-seinällä.

https://youtu.be/FWkJsPMWNcM

https://youtu.be/zX4Vl4Y4kNU

https://youtu.be/kFzyGUOPe_0

 https://youtu.be/zsP2PQ6YouY

 Mahdolinen palaute: markku.tanttu@viapori.fi

Kuvittanut Erkki Tanttu -kirja

Tarkemmat tiedot Kirjakauppa -osastossa.

Kansikuvakirja

Kuvittaja, taidegraafikko Erkki Tanttu (1907– 1985) teki kansikuvan tai suunnitteli päällyksen yli neljäänsataan kirjaan. Päällys: Erkki Tanttu — kirjankansitaidetta seitsemältä vuosikymmeneltä –kirjassa julkaistaan hänen laatimistaan kirjankansista, kansikuvista, kansiluonnoksista ja julkaisematta jääneistä päällyksistä noin 280 kuvaa.

Päällys: Erkki Tanttu on jatkoa Tantun tuotantoa esittelevien kirjojen sarjalle: Kiveä läpi elämän — Erkki Tanttu kansalliskirjailijan kuvittajana (SKS 2001); Erkki Tantun Kalevala-kuvat (SKS 2004); Erkki Tantun exlibristaide (SKS 2005); Hiljainen maisema — Erkki Tantun taidegrafiikka (SKS 2007).

Kirja ei ole vain luettelo Tantun kirjankansituotannosta (sellainen mahdollisimman täydellisenä siinä kylläkin on), vaan kertoo Tantun kehityksestä kirjagraafikkona, hänen kirjailijatutuistaan, luonnoksista ja kansikuvien taustoista, originaaleista, toteutumattomista kansista, sidosasuista ja kirjajulisteista, pieni luku on sarjakuvahenkilö Rymy-Eetustakin kansikuvasankarina. 

Katso myös Kirjakauppa -sivua.

Yllättävää palautetta vanhasta kirjasta

En ole osannut päätellä, onko kukaan suomalainen kirjoittanut minulle suoraan näitten sivujen johdosta, mutta eilen (5.9.-12) tuli englanninkielistä palautetta mm. vuonna 1978 ilmestyneestä kirjastani Noin sata Suomeni maisemaa — My Finland: Two Hundred Pictures: 

"I have just been looking at your website and didn't see any mention of your book My Finland-200 pictures.... 
Years ago when I was exploring Finland I went into a supermarket in Oulu, and near the front of the shop found a bin with a few books in- one of which was that very book. 
Conveniently it was  in English as well as Finnish, and since then it has been one of my favourite books- the recognition of the changes in Helsinki and the wistfullness rather echoing my feelings about the horrors that have happened to Croydon, my home in Britain and now to the area round my home in a cemetery (I'm the caretaker!)  one street outside Philadelphia in America.
Just three years ago a friend of mine (also in his 50's) became very keen on the Finnish rock group Indica, and started learning Finnish so as to better understand their lyrics- 
he has really stuck at it attending classes and visiting Finland a few times so I was delighted to be able to find another copy of the book for him- the wonders you can do on the internet!
Anyway, just thought I should let you know that among your "three daily visitors" there is one English "fan"... 
I am assuming you have nothing else available in English - I am afraid I am NOT learning Finnish"

Grafiikkaa ja muita teoksia                                                                   

n.i.tunisia_311.jpg

Liskot.jpgKoska muutaman kerran on kysytty, missä esimerkiksi grafiikkaani ja muitakin töitä voi nähdä, kerron tässä, että Helsingin Taiteilijaseuran taidelainaamossa Richardinkadun kirjaston vieressä on muutamia töitäni. On syytä mainita, että kovin laajaahan ei vapaan taiteen tuotanto minulla ole ollut. Vieressä Liskoja (lino) ja Night in Tunisia (akryyli). Alla Lukutoukat (lino). Kirjoja voi tilata Kirjakauppa -sivun ohjeitten mukaan ja jotkut kirjakaupat (netissä niitä on monta) ottavat tilauksia vastaan ainakin uusimmista kirjoistani. 

lukutoukat_449_kopio.jpg

 

Vanhentuneita aiheita poistettu